mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa cappuccino: 2 śmietany Śnieżki 400 ml zimnego mleka 500 g waniliowego serka homogenizowanego 10 łyżek cappuccino orzechowego 100 ml wrzątku 3 pełne łyżeczki żelatyny Mus gruszkowy: ok 1 kg gruszek 150 ml wrzątku 1 galaretka cytrynowa 1 płaska łyżeczka żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Odkładamy w chłodne miejsce. Gruszki obieramy ze skórki, trzemy na tarce na drobnych oczkach, po czym umieszczamy je w rondelku. Udostępnij Zapisz Przepisów na pyszne ciasta, które chciałabym wypróbować jest tak wiele, że nie raz nie wiem na jakie się zdecydować… Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej, słodkiej kawy kakao Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie stanie się jaśniejsza. Biszkopty zanurzamy w kawie dosłownie na sekundę z każdej strony i układamy obok siebie na masie. Gdy przestygnie przekładamy całość na masę cappuccino i odkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Dwie/trzy łyżeczki kawy zalewamy 200 ml gorącej (nie wrzącej) wody, dosładzamy wg uznania (u mnie 2 płaskie łyżki cukru) i mieszamy. Z kilku propozycji tym razem padło na ciasto z gruszkami. Po tym czasie mocno schłodzoną kremówkę łączymy razem z cukrem pudrem oraz mascarpone i ubijamy aż utworzy się gęsty krem. W takich momentach na szczęście można skorzystać z sondażu rodzinnego;) Gotujemy gruszki około 5 minut, po czym miksujemy je na gładki mus. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23×28) i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Gotową masę wykładamy na wierzch ciasta – można przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać ładne rozetki. Pani Kasia napisała kiedyś, że zawsze umieszcza na blogu najlepsze możliwe wersje swoich ciast… Następnie łączymy ją z musem z gruszek i odstawiamy w chłodne miejsce.