Składniki: - ½ szklanki kaszy jaglanej - 1 czerwona papryka - Garść ziaren słonecznika - Mały pęczek pietruszki posiekany - Garść rukoli posiekany - 2 łyżki kaparów - 1 ogórek kiszony drobno pokrojony - 1 cebula dymka - 2 łyżki posiekanych, marynowanych grzybów - 2 łyżki oleju - 1 łyżka soku z cytryny - Kilka łyżek pokruszonego, wędzonego twarogu - Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jak ugotować kaszę jaglaną Sałatka z kaszy jaglanej jego autorstwa jest prosta do zrobienia i ma bogaty bukiet smaków: kwaskowych i słodkich, podbitych orzechowym posmakiem słonecznika i rukoli. Prosta, bogata w smaki, sałatka z kaszy jaglanej, świetnie sprawdzi się w roli lekkiego lanczu. Wsyp do wody kaszę, a kiedy się zagotuje i wchłonie wodę, zdejm z ognia, przykryj i zaczekaj aż kasza się uparuje. Nie zdarzyło nam się jeszcze, żeby ugotować coś z jego repertuaru co okazałoby się niewypałem. Na pewno często zastanawialiście się, dlaczego kasza czasem wychodzi gorzkawa z lekkim posmakiem goryczki. Kaszy nie mieszamy podczas gotowania, bo zrobi się z niej kleik. Kasza jaglana jest bogata w tłuszcze i dośc szybko jęczeje, dlatego nie nadaje się do długiego przechowywania. Z gotowaniem kaszy jaglanej sprawa nie jest wcale taka prosta. Krok 4 Wysyp słonecznik na patelnię i praż na średnim ogniu aż lekko się zezłoci. Krok 2 Po 2 godzinach, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, wstaw do środka paprykę i piecz, aż skórka lekko sczernieje. Na pewo czytaliście, słyszeliście, że trzeba ją zalać wrzątkiem i to pomoże pozbyć się niemiłego smaku. Czas przygotowania: 30 minut plus 2 godziny na moczenie kaszy Razem z siekanymi kaparami, ogórkiem, drobno pokrojoną dymką, grzybami, natką pietruszki i rukolą dodaj do kaszy. W pierwszym przypadku trzeba kaszę przepłukać pod zimną wodą, wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Ważne są proporcje: 1,8 szklanki wrzątku na 1 szklankę kaszy.