Kompot z suszonych owoców

Przekąski
09.12.2018 17:29
Kompot z suszonych owoców

Składniki (na duży garnek) po dwie garście suszonych owoców: jabłek, gruszek, moreli, śliwek 2 kory cynamonu jedna pomarańcza łyżka goździków 2-3 gwiazdki anyżu 4-5 całych nasion kardamonu 3-4 cienkie plasterki świeżego imbiru sok z cytryny i miód do smaku woda Przygotowanie Istotne jest, aby wybrać naturalnie suszone owoce. Dla części z nas jest to trauma dzieciństwa, jednak dla mnie kompot z suszonych owoców to numer jeden spośród wszystkich potraw i punkt obowiązkowy na stole w święta. Po kilku godzinach, kiedy kompot ma już brązowy kolor i czujemy wyraźnie jego zapach, gaz możemy wyłączyć Kompot jest już prawie gotowy, pozostaje jedynie sprawdzenie smaku i ewentualne doprawienie go sokiem z cytryny oraz miodem. Suszone owoce, z których go robimy, czyli morele, śliwki, jabłka, gruszki, pomagają nam w trawieniu ciężkich potraw oraz w usuwaniu z organizmu złogów jedzenia. Najlepsze będą także morele suszone na słońcu (brązowe) oraz śliwki, które mają pestkę (do jedzenia w takiej postaci się nie nadają ale po namoczeniu są pyszne!). Wigilijny kompot z suszonych owoców ma bardzo charakterystyczny smak i aromat, który nie wszystkim odpowiada. Jeśli więc przesadzimy podczas świąt z jedzeniem, to wypicie rano szklanki kompotu na czczo zdziała cuda i przyniesie ulgę. Przyznaję, że jako dziecko też mnie jego zapach odrzucał, ale przekonałam się z czasem. Ten kompot to nie tylko bogactwo smaku, ale także źródło błonnika oraz dobroczynnych właściwości. Zmniejszamy gaz i gotujemy wszystko razem przez 2-3 godziny, tak aby owoce i przyprawy oddały smak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/kompot-z-suszonych-owocow/