mleka (może być roślinne) 3 łyż. płynnego miodu 1/3 szkl. oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Selera obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (możesz rozdrobnić przy użyciu blendera). Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna – 146,9 kcal białko – 3,7 g tłuszcze – 5,7 g węglowodany – 23,5 g Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ciasto w formie (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia przez około 60 minut. Ja przedstawiam Wam piernik, który jest gotowy do spożycia zaraz po wystudzeniu, a jego korzenny smak wzmocniony jest przez…