Składniki na około 20 babeczek:: 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki jasnego brązowego cukru 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół szklanki maślanki 50 g masła 1 jajko 3 średniej wielkości jabłka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na krem maślany: 4 białka 200g cukru 300g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli barwnik spożywczy Białka umieszczamy w metalowej lub szklanej misce, dodajemy cukier i szczyptę soli. Składniki na lukier cytrynowy: 200g cukru pudru 4-5 łyżek wody wiórki kokosowe do posypania Cukier puder i wodę umieszczamy w miseczce, a następnie ucieramy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wymieszane mokre składniki przelewamy do składników suchych, dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się minimalną ilością wody i ubijamy trzepaczką do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. W jednej misce mieszamy mokre składniki, czyli: mleko, maślankę, rozpuszczone masło, cukier, szczyptę soli i jajko. (Masa powinno osiągnąć temperaturę około 60°C) Ciepłe białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż całkowicie wystygną. Dodatek jabłek sprawia, że są one bardzo wilgotne w środku, a świąteczne przyprawy doskonale uwydatniają ich smak. Najwygodniejszym sposobem na wykładanie ciasta, będzie przelanie go do kubeczka z dziubkiem, z którego będziemy bezpośrednio przelewać ciasto do papilotek.