Składniki na czekoladowy krem: 500 ml mleka 40 g cukru 15 g cukru wanilinowego Galeo 20 g ciemnego kakao 40 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g miękkiego masła 100 g gorzkiej czekolady 50 g rodzynek, suszonych śliwek lub daktyli 250 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Składniki na korzenny biszkopt (blacha o wymiarach 21×21 cm): 4 jajka (wielkość L) 120 g drobnego cukru do wypieków 120 g mąki pszennej tortowej 25 g ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu Galeo 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Galeo Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując. Składniki na kokosową bezę (blacha 21×21 cm): 2 białka 125 g drobnego cukru 100 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Składniki na orzechową bezę (blacha 21×21 cm): 2 białka 125 g drobnego cukru 100 g orzechów włoskich Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Dodatkowo: 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30% świeżo zaparzona kawa do nasączenia Pierwszy blat ciasta ułożyć na dnie blachy, nasączyć zaparzoną kawą. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Odstawić na chwilę, po czym wymieszać i tak uzyskaną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Dzięki współpracy z marką Galeo przygotowałam dla Was Ciasto Sułtan, które wspaniale sprawdzi się również na świątecznym stole. To jedno z tych ciast, w których na pewno się zakochacie. : ) Polecam!!! Ciasto Sułtan to połączenie korzennego biszkoptu z aksamitnym czekoladowym kremem z bakaliami oraz orzechową i kokosową bezą. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Drugi blat również nasączyć kawą (od strony rozcięcia), przełożyć na czekoladowy krem. Bardzo lubię produkty Galeo, ponieważ nie zawierają glutaminianu sodu oraz nastawione są na wysoką jakość składników. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Niebanalne połączenie różnych warstw sprawia, że każdy z zainteresowaniem sięga po kolejny kawałek, odkrywając nowe smaki. : )