Waniliowe beziki

Mikołaj
Ciasta
09.03.2020 20:00
Waniliowe beziki

Zbyt długie ubijanie piany może doprowadzić do tzw. przebicia piany co spowoduje jej opadnięcie Składniki na beziki waniliowe: 7 kurzych białek 400g cukru drobnego do wypieków 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Po dodaniu cukru nie ma możliwości, żeby piana się przebiła, więc nie ma się co przejmować. Jeżeli choć odrobina żółtka dostanie się do białka, to piana dobrze się nie ubije i masa będzie za rzadka. Według mnie to jedne z prostszych wypieków pod warunkiem, że będziemy ściśle trzymać się niżej wymienionych zasad: Białka trzeba bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Pieczemy na papierze do pieczenia, w temperaturze 100°C z włączonym termoobiegiem przez około 2.5-3 godziny. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie dodajemy do nich cukier z prawdziwą wanilią i odstawiamy na noc do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę nie przerywając procesu ubijania. 🙂 Jest to dosyć niespotykane połączenie, jeszcze nigdzie czegoś takiego nie widziałem, więc postanowiłem spróbować. Wanilia w nich jest bardzo mocno wyczuwalna, więc dla smakoszy jest to ciastko idealne!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/waniliowe-beziki/