Tort Oreo

Mikołaj
Ciasta
01.12.2018 11:54
Tort Oreo

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1 ⁄ 4 szklanki mąki tortowej szklanki mąki tortowej 170 g masła o temperaturze pokojowej 1½ szklanki cukru 3 jajka, duże (temp. pokojowa) 1 1 ⁄ 4 szklanki maślanki, temp. pokojowa szklanki maślanki, temp. pokojowa 2 ⁄ 3 szklanki kakao szklanki kakao 1½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 g serka mascarpone 750 ml śmietanki kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny na 1/4 szklanki gorącej wody dwa opakowania ciasteczek oreo Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut w zależności od lodówki, aby krem stężał, a następnie obkrajamy boki i wyjmujemy z tortownicy. Na spodzie umieszczamy blat czekoladowy, wylewamy większość kremu śmietankowego (zostawiamy tyle, by lekko przykryć wierzch i ewentualnie poprawić boki) i dodajemy połamane ciasteczka oreo. Następnie do wcześniej przygotowanej żelatyny dodajemy niewielką ilość kremu i dokładnie mieszamy (dzięki temu żelatyna nie zetnie się w momencie wlewania do kremu). Serek mascarpone, kremówkę oraz cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie sztywna. Niewielką cześć kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i wstawiamy do lodówki, by krem lekko stężał i dało się go wyszprycować. Tort oreo, czyli mocno czekoladowe ciasto przełożone lekkim i puszystym kremem śmietankowym na bazie kremówki i mascarpone. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy je do dwóch tortownic o średnicy 25cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy je osobno, w temperaturze 180°C bez termoobiegu przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Środkowa warstwa zawiera ogromną ilość ciasteczek oreo, więc jest to ciasto idealne dla miłośników tych ciasteczek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/tort-oreo/