Dodatkowo: 450 g masy makowej (u mnie Helio) 80 g orzechów laskowych (u mnie Helio) 1 białko około 4 łyżki cukru pudru Na początku drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 3-4 łyżki mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Strucla z makiem Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego masła 1 całe jajko (małe) 2 żółtka 3 łyżki cukru W misce ucieramy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasną masę, aż cukier się rozpuść. Struclę pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem 30-35 minut, aż ładnie się zarumieni. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Dodajemy zaczyn z drożdży, jajko, roztopione masło, roztarte z cukrem żółtka i mleko. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Układamy je jeden koło drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie tortownica o średnicy 28 cm).