Korzenne ciasteczka z miodem

Magdalena

Ciasta

08.12.2018 11:19

Korzenne ciasteczka z miodem

Spróbujcie 🙂 Korzenne ciasteczka z miodem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 170 g masła 1 jajko klasy M 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika* 1 płaska łyżeczka cynamonu* 1 łyżka płynnego miodu – u mnie miód hiszpański pomarańczowy Huzar 3/4 szklanki cukru pudru proszek do pieczenia – dosłownie na czubku łyżeczki (można zamienić na sodę) *można dodać ciut więcej, moje dzieci wolą delikatniejsze w smaku ciasteczka Przygotowanie: Do misy wsypujemy mąkę, cukier puder, cynamon, przyprawę do piernika i odrobinę proszku do pieczenia. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Układamy je w odstępach (niedużych, ciasteczka mocno nie rosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka należy obserwować powinny mieć lekko przyrumienione brzegi i ładnie rumiany spód (starczy po około 6-7 minutach sprawdzić jedno ciasteczko). Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm (można zrobić ciut grubsze). Korzenne ciasteczka z miodem Ten zapach unoszący się po całym domu… Takie małe słodkości sprawdzą się idealnie na co dzień i na święta. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/korzenne-ciasteczka-z-miodem/