Makowiec na kruchym spodzie

Patrycja

Ciasta

08.12.2018 10:28

Makowiec na kruchym spodzie

Składniki(blaszka 23/33): kruchy spód|: mąka pszenna 200 g, margaryna 125 g, cukier puder 4 łyżki, jajko 1 szt, masa makowa: mak 600 g, jajka 5 szt, masło 200 g, cukier 250 g, jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy 2 łyżeczki, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. w 180 st. C. Mak zalewamy wrzątkiem do pokrycia i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku, a jeśli zbyt płynny to dodajemy więcej cukru pudru. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ciągle miksujemy. Cukier puder łączymy z sokiem i mieszamy łyżką aż powstanie nam lukier.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/12/makowiec-na-kruchym-spodzie.html

kulinarne odsłony pati

Patrycja