Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy - bez smażenia - HIT na imprezę!

Helka
Przekąski
04.12.2018 22:04
Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy  - bez smażenia - HIT na imprezę!

Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako kąski kurczaka na imprezę – wystarczy po prostu powbijać w nie wykałaczki :) Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – Składniki: Składniki na kurczaka: 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 440g) pokrojony na ok. 2cm kawałki sól i pieprz do smaku 2 duże jajka 1,5 szklanki Panko lub ewentualnie zwykłej bułki tartej Składniki na sos miodowo-czosnkowy: 5 łyżek miodu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego ciemnego mała szczypta chilli (taka na końcówce noża, można pominąć jeśli nie lubicie pikantnych potraw) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki (125 ml) zimnej wody Panko jest bułką tartą w stylu japońskim i można ją znaleźć w sklepie w dziale z azjatycką żywnością ** szklanka o pojemności 250 ml Przepis na chrupiącego kurczaka miodowo-czosnkowego: Piekarnik nagrzać do temp. 200 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić blaszkę w piekarniku (na drugim poziomie od góry) i piec kurczaka przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) W połowie szklanki zimnej wody (125 ml) rozprowadzić dokładnie 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Każdy kawałek kurczaka najpierw zamoczyć w jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w Panko. Do wyżej przygotowanego sosu dodać upieczonego kurczaka i delikatnie wymieszać, by każdy kąsek mięsa był dokładnie obtoczony w sosie. Wyłożyć kawałki kurczaka na talerz, posypać sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/11/25/chrupiacy-kurczak-miodowo-czosnkowy/