Przepis
Składniki:
2 gotowane buraki
1/2 kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
2 łyżki orzechów pinii
parę listków świeżej bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Ugotowane i obrane buraki pokroić w kostkę, można użyć buraków ze słoika, zaoszczędzicie czas, ja skorzystałam z wcześniej przygotowanych przetworów mojej babci. Pokrojone buraki ułożyć na talerzu, dorzucić do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę i posiekaną bazylię. Orzechy pinii podprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę. Wszystko lekko polać oliwą, posolić i popieprzyć. Podawać od razu nie wymieszaną ( gdy wymieszacie ser pofarbuje się na czerwono i nie będzie wyglądać fajnie).
Wartość kaloryczna porcji : 192 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcze: 12,5 g
Węglowodany: 9,5 g