Pyszna sałatka z burakami

Ewelina
Sałatki
10.10.2014 10:03
Pyszna sałatka z burakami

Przepis

Buraki, kurczak, feta, cukinia i pomarańcza w towarzystwie szpinaku i rukoli

Etykiety: Kurczak, Sałatki

Wyślij pocztą e-mail

Wrzuć na bloga

Udostępnij w usłudze Twitter

Udostępnij w usłudze Facebook

Udostępnij w serwisie Pinterest

Składniki na 2 porcje:

1 burak o wadze mniej więcej 350 g

po garści świeżych liści szpinaku i rukoli

100 g cukinii pokrojonej w cienkie plastry

2 pomarańcze

1 plaster fety o grubości 1 cm

1 pojedyncza pierś kurczak o wadze ok. 200 g

1 łyżeczka miodu

olej lniany

biały ocet winny

sól i pieprz

oliwa

szczypta chilli w proszku

Marynata do kurczaka:

łyżeczka oliwy

1/4 łyżeczki pasty czosnkowej

sól

lub, jeśli chcecie oszczędzić sobie czas Winiary Pomysł na...PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem

Jeśli zdecydujecie się na marynowanie piersi kurczaka, zamiast używać Papirusu Winiary, to trzeba w misce wymieszać oliwę, pastę czosnkową i sól (ok. 1/4 łyżeczki) i włożyć do tego pierś w całości na minimum 30 min.

Buraka ugotować w mundurku do miękkości, najlepiej w szybkowarze, jeśli macie, bo buraki długo miękną. Jak będzie gotowy trzeba go obrać i pokroić na plastry o grubości 3-4 mm. Najlepiej szatkownicą.

1 pomarańczę "wyfiletować", poniżej macie filmik, jak to zrobić. Dzięki filetowaniu cząstki pomarańczy nie będą miały białej błony, co podniesie walor estetyczny sałatki i ułatwi konsumpcję tychże cząstek. Dobrze też filetowanie pomarańczy przeprowadzać nad miseczką, gdyż wycieka wtedy dużo soku, który później i tak się przyda do sosu do sałatki :)

=

Cukinię wymieszać z łyżeczką oliwy, solą i pieprzem i usmażyć na suchej patelni lub "upiec na patelni grillowej, tak, aby z obu stron się zrumieniła lub nabrała ładnych paseczków.

Piersi kurczaka wyjąc z marynaty, delikatnie rozbić, usmażyć na łyżeczce oliwy, 6-7 min. z każdej strony, pokroić na plastry o grubości mniej więcej 0,5 mm. Przy PAPIRUSIE, postępować po prostu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. i również w tym przypadku pokroić na plastry o grubości 0,5 mm, mniej więcej.

Rukolę i szpinak wymieszać w misce z łyżką oleju lnianego, kilkoma kroplami octu, sola i pieprzem.

W małym słoiczku (który tutaj pełni role shaker'a) wymieszać 1 łyżkę oleju lnianego, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, miód i doprawić solą i pieprzem i szczyptą chilli w proszku.

Na talerzach układać kolejno szpinak i rukolę, buraka, cukinię, kurczaka i pomarańczę, całość posypać pokruszoną fetą i polać przygotowanym sosem na bazie soku z pomarańczy. Podawać od razu. Gotowe!