Przepis
Przepis na tę zupę znalazłam już dawno i nie wiem zupełnie dlaczego wcześniej nie skusiłam się na nią.Jest prosta w przygotowaniu,szybka i tania.Od dziś zapewne będzie u mnie gościć często.I tak jak Eliza u której znalazłam przepis zupełnie nie mam pojęcia,dlaczego nazywa się „góralska”…najważniejsze,że jest smaczna.
531740_423364071072969_291489164_n
Składniki:
200 g serka topionego ementaler
1-1,5 litra bulionu drobiowego
1 marchew
1 duży ziemniak
1 duża cebula
50 ml śmietany 18%
szczypiorek
papryka słodka
pieprz
sól
Przygotowanie:
Marchewkę,ziemniaka i cebulę obieramy.Marchew kroimy w plasterki,cebulę i ziemniaka w kostkę.Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu.Dodajemy serki topione.Kupując serki zwróćmy uwagę,aby były to naturalne serki topione,a nie produkt seropodobny.Wszystko gotujemy do momentu,aż warzywa będą miękkie.Doprawiamy do smaku przyprawami i śmietaną.Ja śmietanę pominęłam.Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.Podajemy z grzankami.
Inspiracja: Moje pasje.