Przepis
Składniki sałatka:
250 g rukoli
2 średnie buraki
100 g orzechów włoskich
125 g serka kremowego Arla Apetina pesto i rukola
Składniki sos:
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
20 g gorzkiej czekolady
płatki chili
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Sposób przyrządzenia:
Buraki dokładnie myjemy owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku prze ok 50 minut. Rukolę myjemy i osuszamy wykładamy na talerze. Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu aż się zarumienią. Buraki odstawiamy do wystygnięcia a następnie kroimy w plasterki. Przekładamy plastry buraków kremowym serkiem i układamy na liściach rukoli. Posypujemy prażonymi orzechami. Ocet łączymy z miodem i podgrzewamy aż sos zredukuje swoją objętość o połowę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do sosu. Doprawiamy mielonymi płatkami chilli, na koniec dodajemy oliwę z oliwek aby nadać sosowi odpowiednią konsystencję. Tak powstałym sosem skrapiamy naszą sałatkę.
Smacznego :)