Zupa, którą pokochasz

Ewelina
Zupy
16.01.2015 14:31
Zupa, którą pokochasz

Przepis

upa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił.

Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie.

Składniki dla 6 osób

200 g suszonych grzybów

1 rosołowa porcja warzyw – nie mając jej dodałam wysokiej jakości 9 składnikowe mrożonki warzywne. 1 opakowanie.

1 duża cebula

2 łyżki masła

półtora litra wywaru mięsnego najlepiej z kości wołowych

pieprz

200 g sera korycińskiego z czarnuszką Czesławy Zarzeckiej. O nim pisałam TUTAJ !

pęczek świeżego koperku do posypania

opcjonalnie grzanki

Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, aby usunąć np.piasek.

Moczymy na noc w niewielkiej ilości wody- ja użyłam wody zródlanej ze studni mojej babci.

Na drugi dzień wyjmujemy grzyby – wody nie wylewamy!

Grzyby kroimy na małe kawałki, paseczki.

Mrożonki wsypałam do garnka i zalałam wodą. Niech się gotują pod przykryciem.

Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby. Całość dajemy do garnka z warzywami.Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby.

Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą soba wzajemnie.Minimum 45 minut. Dosmaczamy hojnie pieprzem. Ja mieliłam prosto z młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem.

Dodajemy ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką

pokrojony w kostkę.

Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką.