Wystarczy jedno jajko dziennie – efekt cię zaskoczy!

Emila
Dieta i żywienie
03.12.2018 10:59
Wystarczy jedno jajko dziennie – efekt cię zaskoczy!

Wiele dietetyków zaleca uwzględnienie jednego jajka w swojej codziennej diecie. Może ono bardzo pozytywnie wpłynąć nie tylko na dorosłych, ale również młodzież i dzieci. Jajka są pełne witaminy A i D, a więc dobrze wpływają na nasz organizm.

Właściwości

Jajka są dla nas bardzo istotnym elementem diety. Bogate w witaminy A, D, K i E oraz grupy z witaminy B pozytywnie wpływają na nasz organizm i jego pracę. Oczywiście to nie wszystko. Jajka są pełnowartościowym źródłem białka, a do tego zawierają w sobie między innymi wapń, żelazo, cynk oraz miedź. Jak zatem jajka mogą wpłynąć na nasz organizm?

Zdjęcie Wystarczy jedno jajko dziennie – efekt cię zaskoczy! #1

Efekty

1) Mocniejsze kości

Witamina D wspiera budowę silnych i wytrzymałych kości, które są narażone na przeróżne urazy. Dodatkowo buduje nasze szkliwo, które będzie odporne na próchnicę i stanie się o wiele mocniejsze.

2) Lepsza odporność

Szczególnie w okresie zimowym towarzyszą nam przeróżne przeziębienia i grypy, które czasami ciężko jest zwalczyć. Silna odporność jest zatem bardzo ważna. Jajka dostarczają do naszego organizmu selen, który jest odpowiedzialny za nasz układ odpornościowy. Dzięki temu nasza odporność nabierze na sile.

3) Poprawa stanu skóry

Zawartość witamin z grupy B, bardzo dobrze wpływa na jakość naszej skóry. Witaminy te mają też doskonały wpływ na porost pięknych, silnych i gęstych włosów. Dodatkowo jajka zawierają witaminę A, która rewelacyjnie działa na stan naszej cery.

4) Zmiana wagi

Jajka można spotkać w większości stosowanych diet. Kalorie w 100 g - 147 kcal, 1 sztuka średnio 85 kcal . Jest to nie tylko doskonały element, który urozmaica dania, ale przede wszystkim mają one doskonały wpływ na chudnięcie. Mianowicie jajka mają wpływ na uczucie sytości oraz bardzo dobrze działają na przemianę materii, dzięki czemu szybciej zrzucimy na wadze.

Ważna informacja:

Według badań Amerykańskiego Stowarzyszenia Zapobiegania Chorobom Sereca jajka można jeść nawet codziennie. Nie ma zalecanego limitu ich spożywania (osoby zdrowe). Naukowcy również, po latach obserwacji obalają mit, który mówi o tym, że spożywanie jajek podwyższa poziom złego cholesterolu. Oczywiście istanieją wyjątki. Osoby, które mają cukrzycę lub podwyższony cholesterol powinniy ograniczyć spożywanie jejek do kilku w tygodniu.

Praktyczne porady w trakcie zakupów:

- najzdrowsze jajka znoszą kury zwazne zielononóżki, to takie, kury, które potrafią żyć tylko i wyłącznie na wolności. Gatunek ten, umiera gdy zostanie zamknięty w pomieszaczniu.

- kolor skorópki nie ma znaczenia, liczy jedynie się numer czyli cyfry od 0 do 3,

- znaczenie numeracji - 3 - chów klatkowy, 2- chów ściółkowy, 1 - hodowla wolno wybiegowa zaś 0 to chów ekologiczny.