Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach

Kulinaria
27.11.2018 14:56
Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Ciasto na pierogi (około 30 szt.):

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 mało jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 5 filetów z suszonymi pomidorami z beczki śledzi SEKO
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 110 g szpinaku
  • 130 g sera ricotta
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 35 g sera feta
  • 7 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Dekoracja: natka pietruszki lub rukola

Przepis

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około
6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.

Farsz: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane
i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać. Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę
i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Lepienie pierogów: Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki, 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.