- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Ciasto na pierogi (około 30 szt.):
- 300 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 120 ml gorącej wody
- 1 mało jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 5 filetów z suszonymi pomidorami z beczki śledzi SEKO
- 70 g kaszy jaglanej
- 110 g szpinaku
- 130 g sera ricotta
- 100 g startego sera mozzarella
- 35 g sera feta
- 7 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Dekoracja: natka pietruszki lub rukola
Przepis
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około
6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Farsz: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane
i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać. Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę
i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Lepienie pierogów: Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki, 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.