Śledzik pod pierzynką

Kulinaria
27.11.2018 14:57
Śledzik pod pierzynką
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju SEKO 250 g
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone ugotowane buraki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz
  • majonez
  • opcjonalnie żółty ser

Przepis

Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu, posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.

Smacznego!