- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju SEKO 250 g
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2 czerwone cebule
- 4 ogórki konserwowe
- 2 czerwone ugotowane buraki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pieprz
- majonez
- opcjonalnie żółty ser
Przepis
Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu, posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.
Smacznego!