Przepis
Bomba witaminowa :) Można je zabrać ze sobą do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, zapewniają uczucie sytości na długo, do tego posiadają mniej węglowodanów niż klasyczna kanapka, już o bułce słodkiej nie wspominając. Do ich przygotowania można użyć dowolnej mąki, ważne jedynie, by była pełnoziarnista (ja użyłam żytniej). By uniknąć używania tłuszczu do smażenia, upiekłam je w piekarniku. Z podanych składników wychodzi około 12-15 kotletów.
Składniki:
1 brokuł
1 opakowanie wędzonego tofu (u mnie firmy Polsoja)
1 opakowanie sera camembert 12% tłuszczu
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
ząbek czosnku
bazylia, oregano, sól, pieprz
Brokuła ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, zmiksować w blenderze (ale tak delikatnie, żeby nie było większych kawałków, a nie na gładką pastę), gdy ostygnie, dodać pokrojone w drobną kostkę tofu oraz ser camembert, wbić jajko, dodać mąkę i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać rękami. Układać porcjami kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Podawać najlepiej z sosem, np jogurtowo-bazyliowym na ciepło lub zimno.