Kotlety nadziewane brokułami

Ewelina
Obiad
10.12.2014 9:30
Kotlety nadziewane brokułami

Przepis

SKŁADNIKI :

3 pojedyncze, spore piersi z kurczaka

1/2 brokuła ugotowanego

100 g sera żółtego, startego na tarce

1 jajko

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

sól, pieprz, tymianek do smaku

DODATKOWO :

dowolne warzywa gotowane na parze

sok z buraczka do ozdobienia talerza

folia aluminiowa do zawinięcia mięsa

PRZYGOTOWANIE :

Ugotowany brokuł przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, starty ser czosnek sól i pierz. Mieszamy masę aż brokuł się rozdrobni na małe kawałki.

Piersi nacinamy z boku, by powstał, przy rozłożeniu szeroki plaster mięsa dający się nadziać.

Mięso solimy,pieprzymy, nakładamy do środka po dużej łyżce farszu, przekładamy delikatnie na folię aluminiową i zawijamy nadziane mięso, lekko je dociskając.

Pieczemy w piekarniku lub halogenie, około 30 minut w temperaturze 180 * C.

Po wyjęciu, mięso odwijamy i przekładamy na talerz aby ostygło. Powstały sos zachowujemy do polania warzyw ugotowanych na parze.

Roladki kurczaka przecinamy na dwie połówki, talerz ozdabiamy sokiem z buraczka, układamy warzywka, mięso, polewamy sosem i podajemy. Smacznego.