Przepis
SKŁADNIKI :
3 pojedyncze, spore piersi z kurczaka
1/2 brokuła ugotowanego
100 g sera żółtego, startego na tarce
1 jajko
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, tymianek do smaku
DODATKOWO :
dowolne warzywa gotowane na parze
sok z buraczka do ozdobienia talerza
folia aluminiowa do zawinięcia mięsa
PRZYGOTOWANIE :
Ugotowany brokuł przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, starty ser czosnek sól i pierz. Mieszamy masę aż brokuł się rozdrobni na małe kawałki.
Piersi nacinamy z boku, by powstał, przy rozłożeniu szeroki plaster mięsa dający się nadziać.
Mięso solimy,pieprzymy, nakładamy do środka po dużej łyżce farszu, przekładamy delikatnie na folię aluminiową i zawijamy nadziane mięso, lekko je dociskając.
Pieczemy w piekarniku lub halogenie, około 30 minut w temperaturze 180 * C.
Po wyjęciu, mięso odwijamy i przekładamy na talerz aby ostygło. Powstały sos zachowujemy do polania warzyw ugotowanych na parze.
Roladki kurczaka przecinamy na dwie połówki, talerz ozdabiamy sokiem z buraczka, układamy warzywka, mięso, polewamy sosem i podajemy. Smacznego.