Przepis
Składniki:
1 opakowanie szpinaku (na tą chwilę używałam mrożonego ze śmietaną z Lidla)
300 - 400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj. 200 gram w cienkich plastrach)
300 gram serek śmietankowy ziołowy (dwa opakowania np. z Piątnicy)
do smaku cytryna
4 szt jajka
2 ząbki czosnek
do smaku sól czosnkowa
do smaku pieprz czarny mielony
Szpinak odmrażam i podsmażam na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę.
Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam plastry łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę. Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.