Szpinakowa rolada z łososiem

Ewelina
07.06.2014 7:35
Szpinakowa rolada z łososiem

Przepis

Składniki:

1 opakowanie szpinaku (na tą chwilę używałam mrożonego ze śmietaną z Lidla)

300 - 400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj. 200 gram w cienkich plastrach)

300 gram serek śmietankowy ziołowy (dwa opakowania np. z Piątnicy)

do smaku cytryna

4 szt jajka

2 ząbki czosnek

do smaku sól czosnkowa

do smaku pieprz czarny mielony

Szpinak odmrażam i podsmażam na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę.

Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.

Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam plastry łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę. Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.