Przepis
Dietetyczne ciasteczka z otrąb (bez masła,mąki, cukru)
Krzyś, mój "pracowy" kolega, który przynosi nie banalne drugie śniadania i przekąski przygotowane przez uzdolnioną kulinarnie małżonkę, zajadał się ostatnio pysznymi ciastkami. A że miałam na wyposażeniu zestaw otrąb i pszennych i owsianych firmy Kupiec m.in. w związku z ogłoszonym KONKURSEM, postanowiłam zakręcić z nich podobne ciasteczka. Poszperałam trochę w sieci w poszukiwaniu jakiś ciekawych receptur, żadna jednak nie spełniała moich dietetycznych oczekiwań - a to mąka, a to łyżka masła, to cukier. Dlatego zdałam się na intuicję i zawartość swojej domowej spiżarni - wyszło pysznie:) Już szykuję się do kolejnego rozdania!
Dietetyczne ciasteczka z otrąb z żurawiną
Do ich przygotowania użyłam:
1 szklankę płatków owsianych (górskich z Kupca)
1 szklankę otrąb pszennych
1 szklankę otrąb owsianych
2 jajka
1 serek homogenizowany
2 łyżki powideł śliwkowych
1 szklankę soku jabłkowego
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
1 łyżeczkę cynamonu
Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie dodałam do nich wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam uformowane z masy ciasteczka (wyszło mi 16 sztuk) i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.
Wyszły naprawdę fajne. Nie za słodkie (łasuchy mogą wzbogacić przepis o dodatek miodu), lekko wilgotne niby lekkie a jednak "treściwe". Część ciasteczek "zachomikowałam" przed swoimi domowymi testerami, by sprawdzić jak będą smakować po kilku dniach. Sprawdziły się po tygodniowym leżakowaniu w roli pysznego dodatku do popołudniowej kawki.