Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki

Magdalena
Boże Narodzenie
28.11.2018 7:41
Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki

Składniki: Na farsz: 500 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 cebula (u mnie czerwona) 20 g suszonych podgrzybków Devaldano 20 g suszonych borowików Devaldano 2 szklanki wody świeżo mielony pieprz i sól niewielka ilość oleju Na ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na większy prostokąt o grubości (najlepiej 4-5 mm, nie mniej niż 3 mm). Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc, minimum na 2-3 godziny). Pod koniec gotowania kapusty drobno kroimy cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do naszej kapusty wraz z pokrojonymi grzybami. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta). Potem zlepiamy (nakładam jeden brzeg na drugi, dociskam/zlepiam na całej długości łączenia i ostrożnie odwracam całość łączeniem do dołu, starczy przetoczyć nasz wałek/rulon). Kapustę drobno siekamy (, jeśli jest zbyt kwaśna warto ją przepłukać na sicie), przekładamy do garnka i wlewamy naszą zalewę z grzybów. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Przygotowujemy ciasto i całe danie (paszteciki): Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy odstawiamy na chwilę. Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki Idealne do świątecznego czerwonego barszczu, wspaniałe na każde przyjęcie lub obiad. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny, u mnie krócej). Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko do wysmarowania pasztecików Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: Suszone grzyby przekładamy do miski i zalewamy wodą (2 szklanki). Następnie nasz wałek/rulon z nadzieniem kroimy ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasto wypełnione farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (ja dodaję więcej, bo lubię gdy farsz jest wyrazisty w smaku). Następnie całość (grzyby i wodę, w której się moczyły) przelewamy do garnka i gotujemy około 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami-kapusniaczki/