Oryginalny kurczak teriyaki i wiele kopii W wersji oryginalnej metoda teriyaki polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik błyszczący). Tak to wygląda w oryginale, natomiast na świecie powstało wiele wariacji na temat teriyaki: z dodatkiem imbiru, wina ryżowego, sherry, warzyw i sezamu. W naszej wersji użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą – standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Spróbuj też przepis na kurczaka teriyaki w pomarańczowej glazurze – czas przygotowania 15 minut! Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin – rodzaj sfermentowanej, lekko alkoholowej, słodkawej przyprawy. Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. Zajmuje tam zaszczytne miejsce, obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai i wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni i stały się częścią światowego dziedzictwa kulinarnego.