VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków

Karolina
Ciasta
27.11.2018 21:36
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków

Lukier płynny To lukier sztywny mocniej uwodniony – rozcieńczony taką ilością wody i soku z cytryny, aby po 15, maksymalnie 20 sekundach od położenia równomierni rozlał się i pokrył wybraną płaszczyznę, zostawiając ją błyszczącą i gładką. Woda może zacząć się oddzielać od lukru i w tym momencie żadne zagęszczanie przez dodawanie cukru po prostu nie pomoże – lukier będzie pływał i nie zastygnie. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Za każdym razem po rozcieńczaniu i mieszaniu lukier odstawiamy na przynajmniej 30 minut, pod folią, do odpowietrzenia. Za każdym razem po rozcieńczaniu i mieszaniu lukier odstawiamy na przynajmniej 30 minut, pod folią, do odpowietrzenia. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Do konturowania polecam cienkie końcówki, np. 1, 2, 3mm lub minimalne obcięcie rożka foliowego woreczka jednorazowego i używanie go bez metalowej końcówki.