Czekoladowe Ciasto

Desery
23.11.2018 15:27
Czekoladowe Ciasto

Czekoladowe ciasto z oliwą Ciasto czekoladowe: Mleko roślinne 240 g Ciepła woda 90 g Ocet jabłkowy 1 łyżka Wanilia opcjonalnie do smaku Oliwa z oliwek 30 g lub więcej Mąka pszenna (tortowa) 280 g Kakao 25 g Proszek do pieczenia i soda oczyszczona po 1 łyżeczce Cukier lub słodzik 30 g lub więcej Krem kakaowy: Tofu naturalne 180 g Majonez wegański 20 g Mleko roślinne 50 g Cukier lub słodzik 60 g Kakao 20 g Czekolada 60 g (opcjonalnie na wierzch) Niezależnie od tego, jak je zjesz, na pewno to pokochasz, bo: Jest bardzo łatwe do przygotowania; Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników; Można zrobić z podwójnej porcji tort; Można je przygotować dzień lub dwa wcześniej, a nawet zamrozić; Przede wszystkim smakuje PYSZNIE! Z tego przepisu wychodzi jedno ciasto o średnicy 25 cm, ale można podwoić albo potroić ilość składników i zrobić z tego tort. Chociaż uwielbiam mocno czekoladowe kremy, to tym razem postawiłam na przygotowanie go na bazie kakao, dzięki czemu jest bardziej delikatny, a kawałki czekolady przełamują całość nadając dodatkowej tekstury całości. Jeśli natomiast Wam kalorie nie straszne możecie śmiało zwiększyć ilość oliwy dwukrotnie dla jeszcze lepszego efektu, zarówno tego smakowego jak i teksturowego. Jeśli natomiast Wam kalorie nie straszne możecie śmiało zwiększyć ilość oliwy dwukrotnie dla jeszcze lepszego efektu, zarówno tego smakowego jak i teksturowego. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto nasącz je obficie rozwodnionym sokiem pomarańczowym, dzięki temu będzie odpowiednio wilgotne i nie zrobi się twarde podczas przechowywania. To czekoladowe ciasto z oliwą z oliwek jest idealne do podania ze świeżymi truskawkami. Miękkie, delikatne ciasto czekoladowe z czekoladowym kremem i chrupiącymi kawałkami czekolady na wierzchu. To ciasto jest wszystkim tym czego oczekuję od czekoladowego deseru… Jest lekkie, ale ma głęboki czekoladowy smak. Dopóki nie zrobiłam tego ciasta, byłam wielką fanką klasycznego brownie, ale w tym wypieku znacznie bardziej przepadłam! Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na ok. 10 minut w piekarniku, a po wyjęciu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Czekoladowe ciasto z oliwą i miłe wspomnienia – to, co zostało po długim weekendzie. Wykładamy na wierzch krem, posypujemy kawałkami czekolady i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rabarbarowo.pl/czekoladowe-ciasto/