Wegańskie Tikka Masala z Tofu 2 porcje (1 ma ok. 600 kcal) czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut gotowania) koszt: ok. 9,30 zł za porcję Składniki: 1 kostka wędzonego lub naturalnego tofu 1 łyżeczka przyprawy do mięsa lub domowej mieszanki przypraw i ziół 100 g jogurtu roślinnego 1 ząbek czosnku 2 plasterki świeżego imbiru 1 łyżka oleju do smażenia 1 puszka pomidorów 1 kubeczek gotowej pasty Tikka Masala 50 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju do smażenia ok. 400 g ugotowanego ryżu natka pietruszki Wykonanie: Vegan Tikka Masala with Tofu 2 servings (1 has 600 kcal) time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of cooking) Ingredients: 1 cube of smoked or natural tofu 1 teaspoon of seasoning for meat or home-made mixture of spices and herbs 100 g of plantbased yoghurt 1 clove of garlic 2 slices of fresh ginger 1 tablespoon of cooking oil 1 can of canned tomatoes 1 cup of Tikka Masala paste 50 g of coconut milk 1 tablespoon of cooking oil approx. Fry garlic and ginger with oil for a while, then add the tofu and fry for one minute. Add blended tomatoes, paste and cook for about 10 minutes. Kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i mieszamy z jogurtem (odkładamy do lodówki na 15 minut (a najlepiej na noc). Prawie nigdy nie używam gotowców, ale od czasu do czasu pozwalam sobie na takie szaleństwa, szczególnie kiedy w składzie nie ma nic do zarzucenia.