Składniki na szarlotkę bez pieczenia (blaszka o wym 24 x 24cm): Masa jabłkowa: około 2,5 szklanki musu jabłkowego (albo 1 kg jabłek, obranych, pokrojonych w kostkę i uduszonych na patelni z 1/3 szklanki wody do momentu, aż zaczną się rozpadać) 2 galaretki agrestowe (mogą być również cytrynowe) 1,5 szklanki wody (300 ml) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła Szarlotka bez pieczenia z przepyszną masą budyniową i lekko kwaskowym musem jabłkowym na biszkoptach to przepyszny deser na każdą okazję. Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste, po czym dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na jakieś 20 minut, aby się lekko wystudziły. Po tym czasie na wierzch wykładamy masę budyniową, a na niej układamy biszkopty. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dosypujemy budyń, mąkę pszenną i resztę mleka. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężało. Ciasto jest lekkie, wręcz rozpływa się w ustach i znika ze stołu w błyskawicznym tempie.