Składniki na piernik (blacha 21×21 cm): 125 g masła 115 g cukru 3 jajka (wielkość L) 200 g miodu 200 g kwaśnej śmietany 18% 275 g mąki pszennej 10 g ciemnego kakako 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Uwaga! Składniki na czekoladową polewę: 75 ml śmietanki kremówki 30% 25 g masła 20 g kakao 30 g cukru 1 łyżka żelatyny* Kremówkę, masło, kakao i cukier przełożyć do rondelka i podgrzać do czasu aż całość się rozpuści i powstanie gładka polewa. Piernik przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C przez ok. 45 minut – do suchego patyczka (mój piekarnik bardzo mocno grzeje, być może trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia nawet do 60 minut). Składniki na ptasie mleczko: 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 galaretki (najlepiej przezroczysta/krystaliczna lub ew. cytrynowa) 500 ml wrzątku Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przelać ją na piernikowy spód z powidłami i przełożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem na pewno będzie hitem na Waszym świątecznym stole! Wymieszać i całość dodawać stopniowo do mieszanki z masłem i miodem, miksując na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Dodatek żelatyny sprawia, że polewa jest lśniąca i idealnie trzyma kształt – przy krojeniu nie brudzi pianki z ptasiego mleczka : Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wilgotny piernik, cienka warstwa śliwkowych powideł, delikatna jak chmurka pianka a’la ptasie mleczko, a całość zwieńczona czekoladową polewą. Błyskawicznie przelać na stężałą piankę i rozprowadzić po całej jej powierzchni, bo szybko zastyga. Jeśli piernik urośnie z górką odkroić ją, aby uzyskać płaski blat.