Przepis
Przepis dla 4 osób:
- 1 litr bulionu z kurczaka (może być np. dzień wcześniej przyrządzony rosół)
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu
- kilka listków świeżej kolendry
- groszek ptysiowy
- 1 cebulka
- 100 ml słodkiej śmietany
- sól i pieprz do smaku
1. Szparagi obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie w pozycji pionowej około 20 minut. W tym czasie podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Do bulionu wrzucamy ugotowane szparagi, marchewkę, pietruszkę i podsmażoną cebulę. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy listki kolendry oraz śmietanę i wszystko razem blenderujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.