Krem z białych szparagów

Krzysztof
Zupy
06.06.2014 11:21
Krem z białych szparagów

Przepis

Przepis dla 4 osób:

- 1 litr bulionu z kurczaka (może być np. dzień wcześniej przyrządzony rosół)

- 1 pęczek białych szparagów

- 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu

- kilka listków świeżej kolendry

- groszek ptysiowy

- 1 cebulka

- 100 ml słodkiej śmietany

- sól i pieprz do smaku

1. Szparagi obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie w pozycji pionowej około 20 minut. W tym czasie podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości tłuszczu.

2. Do bulionu wrzucamy ugotowane szparagi, marchewkę, pietruszkę i podsmażoną cebulę. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy listki kolendry oraz śmietanę i wszystko razem blenderujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z groszkiem ptysiowym.