Ciasteczka wyglądają identycznie jak znane grzyby, więc początkowo taki deser wywołał nie lada zdziwienie, ale nieśmiałe próby szybko poskutkowały błyskawicznym zniknięciem ciasteczek : ) Ciasteczka pieczarki są bardzo kruche, delikatne jak typowo piaskowe ciasto, dzieci (i nie tylko) je uwielbiają. 2 czubate łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo: pusta butelka i trochę kakao Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, dodać jajko i ponownie zmiksować. Składniki (ok. 20 ciasteczek): 150 g masła lub margaryny 4 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko (wielkość L) 2 szklanki mąki ziemniaczanej Z ciasta uformować kulki (można delikatnie oprószyć ręce mąką, jeśli ciasto będzie się kleić), przełożyć na blachę zachowując kilkucentymetrowe odstępy.