Makowiec japoński

Beata
Boże Narodzenie
19.11.2018 0:02
Makowiec japoński

Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm L 2 szklanki mleka 200 g masła 200 g kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 700 g startych jabłek 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich (posiekać drobno) 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g skórki cytrynowej kandyzowanej 100 g śliwek suszonych (posiekać drobno) 1 łyżka proszku do pieczenia Oprócz tradycyjnego makowca zawijanego w cieście drożdżowym ten zajmuje drugie miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2018/11/makowiec-japonski.html

smak i uczucie

Beata