Potrzebne składniki Wywar: 1 kg kości wieprzowych (grasica, golonka, żebra) 1 kg porcji rosołowych z kurczaka 30 g kombu 20 g bonito 6 ząbków czosnku 5 cm imbiru 6 sztuk shitake Makaron alkaliczny: 300 g mąki wysokoglutenowej 200 ml zimnej wody 2 łyżeczki kansui (węglan potasu) pół łyżeczki soli Boczek pieczony chashu: 300 g boczku surowego 300 ml wody 50 ml sake 50 ml mirin 200 ml sosu sojowego 3 łyżeczki cukru 4 cm korzenia imbiru Do zupy na każda miseczkę: 1/2 płat nori pędy bambusa 1 jajko kiełki fasoli dymka kukurydza opcjonalnie grzyby enoki lub shitake Sposób wykonania Zaczynamy od wywaru ponieważ to baza naszej zupy i gotuje się go baaardzo długo. Ramen wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Bogactwo aromatów i smak jest jednak tak wyjątkowy, że jeśli możecie to chociaż raz w życiu spróbujcie zrobić lub wybierzcie się do restauracji specjalizującej się w tym daniu. Miałem szczęście brać udział w warsztatach w Studiu kulinarnym Pole do popisu w Katowicach, właśnie z gotowania tej zupy. Słowniczek pojęć: Kombu – surowiec kulinarny uzyskiwany z kilku gatunków wodorostów z rzędu listownicowców, przede wszystkim listownicy japońskiej, a w mniejszym stopniu z Saccharina religiosa, Saccharina cichorioides, Alaria crassifolia i różnych gatunków Arthrothamnus. Wkładamy do foremki aluminiowej, zalewamy marynatą i pieczemy w piekarniku w 140 stopniach przez 2 godziny, co jakiś czas obracając. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, po czym hartujemy w zimnej wodzie. Polecam udziały w takich warsztatach jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś ciekawego, a przy okazji nauczyć się przyrządzać coś nowego. Oczywiście zapraszam też na warsztaty, na których dowiecie się więcej i skosztujecie kilku wersji. Sam makaron alkaliczny do tego wywar na kościach więc ostrożnie jeśli ktoś jest na gluten wrażliwy. Nie jest to proste danie, jednak warto je zrobić samemu bo uzyskacie smak zupełnie inny od tych, które kupujecie w knajpkach. Mirin – Japońskie wino do gotowania – słodka, płynna przyprawa o zawartości alkoholu 14%, uzyskiwana w wyniku zmieszania ryżu lekko sfermentowanego przy pomocy pleśni. Pod okiem doświadczonego kucharza, wspólnie z innymi uczestnikami przygotowywaliśmy to danie i zapoznawaliśmy się z różnymi sposobami jego przygotowania oraz historią. Pieczemy na folii aluminiowej w 140 stopniach przez godzinę. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min. Obieramy i wkładamy do marynaty z pieczenia boczku na 30 min. To jest jedna z jego wersji jaką Wam proponuję, ponieważ wydaje mi się bardzo podstawowa, a jednocześnie smaczna. Wywar zostawiamy na małym ogniu na około 8 godzin. Po ugotowaniu wkładamy do miski najlepiej z wodą z lodem - musimy je bardzo dobrze schłodzić. Następnie obficie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na tak cienki placek jak się da. Shitake – Twardnik japoński, twardziak jadalny – gatunek grzybów należący do rodziny Omphalotaceae. Kansui – nazywane także wodą alkaliczną lub sodą pieczoną. Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Ustalmy na wstępie jedno - ramen to nie jest jednolite danie, wg. jakiegoś sztywnego przepisu. Przygotowujemy jajka ajitsuke tamago - Jajka gotujemy w mocno osolonym wrzątku przez 6 min. to grzybki popularne w kuchni azjatyckiej , zwłaszcza japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej i chińskiej. Źródło – Wikipedia Węglan potasu który możemy uzyskać w prosty sposób przez upieczenie sody oczyszczonej.