Orzechowa szarlotka

Ciasta
06.10.2017 11:01
Orzechowa szarlotka

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 24 cm): 1 szklanka orzechów włoskich 250 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masla 3 żółtka Składniki na nadzienie: 6 dużych jabłek 3 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie rodzynki Składniki na bezę: 3 białka 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny Orzechy uprażyć na suchej patelni, powinny być mocno zrumienione i aromatyczne. Przełożyć na jabłkową warstwę, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą jedną trzecią część ciasta z zamrażarki. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić pozostałym ciastem razem z brzegami, tak aby ciasto sięgało mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Masło rozpuścić na patelni, przełożyć jabłka (i opcjonalnie rodzynki). Dusić chwilę na mocnym ogniu, a następnie zmniejszyć moc do połowy, dodać miód i cynamon. Jabłkowy sezon rozpoczęty, więc każda pora jest dobra, aby upiec smakowitą szarlotkę, zwłaszcza z dodatkiem bezowej pianki i pysznej orzechowej kruszonki ; ) Dusić do czasu, aż cały sok puszczony przez jabłka wyparuje, a te zamienią się w mus. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/orzechowa-szarlotka/