Bolońskie ragout

Makarony
09.10.2017 15:03
Bolońskie ragout

Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży kawałek pora 2 duże marchewki 2 pietruszki 250 g mielonego mięsa wołowego 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1 kieliszek czerwonego wina 800 g krojonych pomidorów (2 puszki) 1 szklanka wody 2 kawałki suszonych grzybów (bez namaczania) 1 laska cynamonu 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku łyżka masła parmezan do posypania Oliwę rozgrzać na patelni. Sos do makaronu to również idealne miejsce do przemycenia dodatkowej porcji warzyw takich jak por, czy pietruszka, na które nie zawsze mają ochotę : ) Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić jak najdłużej (co najmniej 2 godziny) co jakiś czas mieszając. Jeśli jest makaron i czerwony sos to nie muszę się martwić, czy jakieś danie im zasmakuje ; ) Dodać mięso i smażyć kolejne kilka minut, starając się jak najbardziej rozdrobnić mięso. Dodać posiekaną cebulę, czosnek i por oraz starte na najdrobniejszych oczkach tarki marchewki i pietruszki. Smażyć przez około 5 minut, do czasu aż się zeszklą. Gdy prawie całe odparuje dodać pomidory z puszki, wodę, grzyby i laskę cynamonu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/bolonskie-ragout/