W tym celu owoce myję w wodzie z dodatkiem 1 łyżki sody oczyszczonej, staram się przy tym szczoteczką starannie wyszorować skórę, bo mam w pamięci, że moje dzieci będą ją później jeść 🙂 Tarta cytrusowa, możesz ją zrobić z cytryn lub z pomarańczy 🙂 Lekka i słodka sałatka na bazie kaszyt kuskus i pomarańczy. Ja smażyłam skórkę na najmniejszym palniku, który skręciłam na minimum w chwili, gdy cukier się całkowicie rozpuścił. Smażona skórka pomarańczowa – rady: Jeśli zaraz po usmażeniu włożysz skórkę do słoiczka, to zestali się w nim w twardą bryłę. Żeby tego uniknąć proponuję jeszcze ciepłą skórkę rozłożyć na talerzu, tak aby w miarę możliwości każda jej cząstka leżała luzem. Aby się nie popsuły podczas transportu są pokrywane substancjami konserwującymi – ja je w skrócie nazywam chemią… No i znacznie wygodniej będzie ją wyjąć z pojemnika, gdy najdzie nas na nią ochota. Smażona skórka pomarańczowa, to mój sposób na nie wyrzucanie bio skórek, które zostają mi po robieniu soków, ciast, czy konfitur. Składniki: skórka z 2 pomarańczy (została mi z robienia konfitury), 1/2 szkl. 🙂 Ja wolę pozbyć się tym konserwantów z pomarańczy. Jeszcze słów kilka o myciu pomarańczy: Pomarańcze muszą przebyć długą drogę, aby trafić na nasz stół. Mój mąż każdego dnia ukradkiem podjada kilka łyżeczek smażonej skórki i myśli, że ja o tym nie wiem 😛 Przyznam, że sama też ją lubię , w smaku przypomina mi nieco cukierki.