Nie dopatrzyłam by w książce podany był rozmiar blaszki – ja wykorzystałam formę 21x32cm i mam takie spostrzeżenia – ciasta kruchego i kruszonki na pierwszy rzut oka wydaje się za dużo, płatków migdałowych za mało, zaś masy serowej jest w sam raz;) Po upieczeniu jednak stwierdzam, że wszystkiego było w sam raz, choć płatków migdałowych dodałam nieco więcej, a do kruszonki dodałam odrobinę mielonych migdałów. Sernik: - 1 kg dobrej jakości twarogu - 200 g miękkiego masła - 200 g cukru drobnego - 8 jajek - 1 op. budyniu waniliowego Kruszonka: - 180g masła - 200 g mąki pszennej - 50 g mielonych migdałów - 100 g cukru Ciasto: - 300g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru - 4 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: - 50-70 g pokruszonych płatków migdałowych - 1/2 łyżeczki cynamonu - 500g śliwek kalifornijskich Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przepis pochodzi z książki 183 nowe przepisy Siostry Anastazji, jak więc można się domyśleć jest sprawdzony i raczej skazany na sukces (choć jednocześnie oznaczony w książce jako trudny). Bardziej zdziwiony był właśnie mój ślubny tym, że ja również jadłam go ze smakiem (mąż wie, że wolę serniki innego typu, a ten, nie licząc dodatku suszonych śliwek, jest dość tradycyjny i w smaku i konsystencji). W razie potrzeby dodajemy gęstą śmietanę (najlepiej stopniowo dodawać po 1 łyżce, gdyż może nie będzie potrzeby dodawać całej śmietany). Dodajemy pokrojone na małe kawałki (lub starte na tarce) masło. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno blaszki (21x32cm lub nieco większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Po około 30 minutach na sernik wykładamy przygotowaną kruszonkę. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Połowę z nich rozkładamy na cieście.