Składniki: 2 podudzia i 2 udka z kurczaka 1/2 kg zielnych winogron 1/2 kg ciemnych winogron 6-8 szalotek 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku suszonego lub 2 gałązki świeżego 1 łyżeczka oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Łatwy Liczba porcji: 2 duże Kurczak w winogronach – dobrana para Są takie dni, kiedy człowiek nie ma pomysłu, czasu i ochoty na robienie niedzielnego obiadu, a z drugiej strony odczuwa psychologiczną presję, że w niedzielę godziłoby się podać coś specjalnego. Co najlepsze kurczak świetnie smakuje nie tylko z surowymi, ale też pieczonymi winogronami, które karmelizują się w wysokiej temperaturze, jeszcze bardziej nabierają słodyczy i aromatyzują oraz nawilżają mięso. Kurczak z winogronami powinien być pieczony w wysokiej temperaturze, bo sprawia ona, że skórka jest przypieczona i chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Piecz około 40 minut lub dłużej (w zależności od wielkości udek), do momentu aż sos wypływający z przekłutego nożem mięsa będzie przezroczysty. Jest na to sposób – kurczak z winogronami, danie bardzo proste, szybkie i eleganckie. Najlepsza jest szalotki, która po upieczeniu staje się mięciutka i delikatna i rozpływa się w ustach. Z upieczonych winogron i pieczonego kurczaka powstaje pyszny, lekki sos, który dodatkowo aromatyzują upieczone szalotki. Z tego też względu raczej unikajcie cebuli żółtej oraz cukrowej, twardych i wyrazistych w smaku. Jeśli jej nie macie pod ręką możecie ją zastąpić cebulą czerwoną, ale używajcie jej ostrożnie, żeby smak cebuli nie zabił sosu. Upieczony pysznie smakuje zakąszany soczystymi, słodkimi owocami, których chrupiąca tekstura doskonale łączy się z delikatnym mięsem.