Składniki na ok 15 szt gniazdek: 4 białka w temperaturze pokojowej (żółtka schowajcie do lodówki, zrobimy z nich budyń lub crem brule), 240 g drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny Krem: 200 ml śmietany 30%, 60 g mascarpone owoce do ozdoby Przygotowanie: Zacznij ubijać białka z solą, gdy tylko zaczną robić się sztywne dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier. Gdy cukier się rozpuści i powstanie sztywna i błyszcząca masa dodaj łyżkę octu winnego – całość zmiksuj przez sekund kilka 🙂 Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papier do pieczenia – najpierw okrągły spód, a później ścianki. Jest prosty, bardzo efektowny i rozkosznie słodki 🙂 Pyszny krem cytrynowy Lemon Curd – idealny jako dodatek do deserów i ciast. Frużelina, czyli owoce w żelu – słodki dodatek do kremów i deserów 🙂 Jeśli będziesz podawać gniazdka w upalny dzień i obawiasz się o stabilność kremu, to do śmietany i mascarpone dodaj 2 łyżki galaretki cytrynowej (proszku z torebki) i całość zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Krem śmietankowy możesz też zmiksować z frużeliną z tego przepisu lub lemon curd – powstanie pyszne i oryginalne nadzienie 🙂 Z podanych proporcji powinno wyjść około 15 sztuk bezików, sugeruję je piec na 2 blaszkach równocześnie. Ja jeszcze nie dysponuje takimi sprzętami, więc bezę wyciskałam zwykłym rękawem cukierniczym z przyciętym czubkiem 🙂 Nic nie musiałam kroić, gotowe gniazdka z kremem i owocami czekały na konsumpcje.