Frytki z dyni – przepis Składniki: obrana i wypestkowana dynia olej/oliwa z oliwek sól, czerwona papryka i tymianek Przygotowanie: Dynię kroimy w dość grube paski – przypominające tradycyjne frytki. Dodatkowo opóźnia procesy starzenia i genialnie wpływa na naszą cerę – więc drogie Panie jedzmy sporo dyni 🙂 Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i bombą witaminową – najwięcej ma w sobie witaminy A. 🙂 Dietetyczny sernik – ale przede wszystkim też pyszny i szybki w wykonaniu 🙂 Ciasto dyniowe – ciacho zza oceanu w moim polskim wydaniu 🙂 Na pomysł zrobienia frytek z dyni wpadłam, ponieważ znaczącą część tego owocu (tak, tak – dynia to owoc) przeznaczyłam na kompot, sernik i purée. Pikantna zupa krem z dyni – zdecydowanie propozycja dla odważnych i lubiących trochę pikanterii w życiu 🙂 (Odwiedzono 2 500 razy, 1 wizyt dzisiaj) Zupa z dyni – dla grzecznych i rozważnych – jesienna klasyka. Frytki z dyni przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w 180ºC (termoobieg). Dodatkowo takie frytki możesz też zrobić bez dodatku tłuszczu – zwyczajnie pomiń ten składnik i piecz je wówczas około 25 -30 minut w 180ºC. I powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę, nie dość , że “przerobiłam całą dynię, to jeszcze odkryłam nowe jej zastosowanie i nic nie zmarnowałam. Dziś zapraszam na frytki z dyni prosto z piekarnika. Ja do tego przepisu zużyłam 1/8 część dużej dyni – dodałam 2 łyżki oleju, płaską łyżkę papryki i tymianku oraz szczyptę soli. Jeśli zostanie Ci trochę dyni i zero pomysłu na nią, to ten przepis jest dla Ciebie! W tym przepisie celowo nie podałam proporcji, bo to bardziej “sposób na niż apteczna receptura. To zjedz to: Szybkie racuszki z tartą dynią – bez drożdży.