Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – sposób na wczorajsze ziemniaki :)

Zjem
Obiad
16.11.2018 22:45
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – sposób na wczorajsze ziemniaki :)

Robi się ją bardzo sprawnie, śmiało można ją odgrzewać – choć u mnie taki obiad znika od razu 🙂 Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – Składniki: ok 800g ugotowanych ziemniaków – pokrojonych w talarki, ok 200 g boczku surowego wędzonego – pokrojonego w kostkę, 1 duża cebula – poszatkowana, kilka plasterków żółtego sera, 200 ml śmietany – u mnie 12%, 4 jajka, masło i bułka tarta do wysmarowania naczynia, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na patelni podsmażmy razem cebulkę z boczkiem – aż do zeszklenia się cebulki. Pamiętaj, że zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą jest daniem resztkowym, więc możesz do niej dodać też ugotowane warzywa, która zostały Ci z ostatniego obiadu. Zapiekankę ziemniaczaną pieczmy przez około 30 minut w 180 º C Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – Rady Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Dla mnie połączenie ziemniaków z cebulą i boczkiem jest obłędne. Uwielbiam je też podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem cebulki i solidnie przyprawić papryką 🙂 Zobacz też inne przepisy z ziemniakami: Kopytka – czyli wielkopolskie szagówki, to prawdziwy rarytas. Jednak zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą ma jedną istotną cechę, to szybkość! A jak jeszcze do tego dodać żółty ser i śmietankę, to robi się z tego konkretny i syty obiad. Do formy włóżmy połowę ziemniaków, na nie podsmażony boczek z cebulką. Jeśli jednak unikasz boczku, to śmiało możesz go wymienić na kiełbasę i też będzie pysznie 🙂 Proporcje są orientacyjne, nic się nie stanie, jak dodasz więcej ziemniaków, czy mniej sera.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjem-cie.pl/zapiekanka-ziemniaczana-z-boczkiem-i-cebula/