Składniki na ok 12-15 szt: 250 g mąki (1 cała i 1 prawie pełna szklanka), 3 jajka, 1/2 l mleka (2 szklanki), 4 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki rumu, 2 łyżki oleju do ciasta i odrobina do smażenia, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru – można wymienić na ksylitol Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak aby powstała jednolita ciemna masa. Cienkie naleśniki z rumem i kakao doskonale smakują w połączeniu ze słodkim dżemem: z wiśni, malin lub porzeczek. Wtedy smaruje je dżemem z porzeczek, posypuję migdałowymi płatkami i całość zwijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Ale przede wszystkim możesz pochwalić się swoimi kulinarnymi popisami i wymienić się przepisami z jej innymi uczestnikami. Naleśniki z rumem często serwuję podczas rodzinnych imprez, zwłaszcza w karnawale. Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką porcję ciasta i smaż ją z obu stron. Możesz go wymienić również na olejek rumowy jeśli nie stosujesz w kuchni alkoholu. Im naleśniki czekoladowe będą cieńsze, tym będą smaczniejsze. Naleśniki czekoladowe Lubisz naleśniki? To koniecznie zobacz jeszcze te pyszności 🙂 Chcesz więcej? https://www.zjem-cie.pl/recipe/nalesniki-kukurydziane/ Naleśniki czekoladowe – rady: Ciasto jest przewidziane dla cienkich naleśników.