Gorąco polecam, bo warto się nie nie skusić! Składniki : Ciasto: 250g mąki (u mnie orkiszowa tortowa), 125g zimnego masła – pokrojonego w kostkę, 40 g cukru – u mnie kokosowy, 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli Nadzienie: 5 łodyg rabarbaru – najlepiej młodego, 100 ml soku pomarańczowego, 3 łyżki słodziwa – u mnie cukier kokosowy, łyżeczka mąki ziemniaczanej Do ozdoby – opcjonalnie: płatki migdałowe, płatki melisy lub mięty Przygotowanie: I. Ciasto: Mąkę wymieszaj z masłem, solą i cukrem. Rustykalna tarta z rabarbarem – Rady: kawałek tarty podany z lodami wprowadzi Was w błogi stan – więc polecam ten duet 🙂 Rabarbar – Ciekawostka: Polecam też inne rabarbarowe rarytasy: Racuszki z rabarbarem Muffinki z nadzieniem rabarbarowo-truskakowym Kisiel z rababrbaru – możesz go użyć jako nadzienie do ciast Rustykalna tarta z rabarbarem – to jedno z moich ulubionych kruchych ciast. A w tym E-booku zebrałam 8 przepisów na słodkości z rabarbarem w roli głównej. Finał: Na wcześniej przygotowane ciasto wkładamy nadzienie – kisiel z rabarbaru. Zawijamy brzegi ciasta do środka i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180ºC – do zarumienienia się ciasta. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Drugą część soku łączymy ze skrobią ziemniaczaną i słodziwem – dokładnie mieszamy, aż całość się połączy. Rustykalna tarta, to też propozycja dla wszystkich tych, którzy nie mają w domu formy do tart. Tak powstałą miksturę wlewamy do gotującego się rabarbaru – cały czas mieszając. Tarta w tym wydaniu jest sprytna, bo pieczemy ją bez formy.