Orzechowiec z kremem waniliowym Składniki: Ciasto: 500 g mąki około 3 szklanek 3 jajka 200 g cukru np. trzcinowego 3 łyżki miodu 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Masa orzechowa: 350 g orzechów np. włoskich 2 łyżki cukru 100 g masła 3 łyżki miodu np. lipowego Krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 600 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Przygotowanie: Ciasto schłodź minimum 2-3 godziny w lodówce, ale najlepsze jest ono po 2 dniach, kiedy ono idealnie zmięknie i wszystkie smaki się przenikną. Krok 3: Po tym czasie ciasto rozwałkuj cienko na prostokąty o wielkości blachy – ja użyłem formy o wymiarach 25 na 30 cm. Następnie obydwa kawałki ciasta wstaw na papierze do pieczenia na 15 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Kiedy masa jest zimna zmiksuj ją z dodatkiem miękkiego masła i cukru pudru na gładki krem. Kiedy cukier się rozpuści dodaj orzechy, następnie podgrzewaj cały czas mieszając, w taki sposób, by orzechy całkowicie oblepiły się masą karmelową. Ciasto podziel na 2 równe części i schłodź 30 minut w lodówce. Z mleka odlej pół szklanki i wymieszaj je dokładnie z budyniem by nie było grudek. na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook. Teraz połóż drugą warstwę ciasta, następnie na wierzchu połóż masę orzechową. Orzechowiec z kremem waniliowym, to nie jest szybkie ciasto, potrzebujecie dłuższą chwilkę żeby je przygotować.