Składniki: Ciasto: 350 g mąki 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 zółtko 2 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie: 6 średniej wielkości jabłek ( najlepiej reneta albo antonówka) 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki wody 100 gram masła 1 łyżka mąki 2 łyżki skrobi kukurydzianej albo mąki ziemiaczanej ½ szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka suszonych żurawin do wykonczenia ciasta łyżeczka brązowego cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka Kruchy spód, na to jabłka z cynamonem i żurawiną obtoczone w karmelu, na wierzchu krucha kratka z ciasta posypana cukrem. Dodać jabłka wraz z sokiem i żurawiną, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby jabłka się dobrze obtoczyły w karmelu, zdjąć z ognia i odstawić. W misce wymieszać sok z cytryny z wodą- obtoczyć w soku plasterki jabłek. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło pocięte na kawałki, wyrobić w palcach na kruszonkę. 100% jesienie w jesieni - tarta z jabłkami i żurawiną na kruchym cieście. Odłożone wcześniej ciasto rozwałkować w prostokąt długości średnicy formy i pokroić w paski. Rozrobić żółtko z mlekiem - posmarować pędzelkiem paski na tarcie i posypać cukrem. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i skrobię, przesmażyć przez chwilę, dodać cukier i cynamon. Z ciasta odkroić ¼ części i odłożyć.