Składniki: 300 g soczewicy zielonej 200 g chorizo, pokrojone w cienkie plasterki 2 marchewki , pokrojone w plastry 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry 1 pomidor, pokrojony w kostkę 2 papryki kolorowe, pokrojone w kostkę 1×1 cm 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 l wywaru np. warzywnego natka pietruszki do dekoracji sól, ostra papryka Jednym z moich ulubionych rozgrzewających dań jest Zupa z soczewicy z chorizo, czyli hiszpańska Lentejas (link). Prawdziwa Zupa z soczewicy z chorizo, czyli lentejas nie może się bez niej obejść. Jeśli najdzie Was ochota na coś pożywnego i rozgrzewającego to zupa z soczewicy z chorizo będzie idealna. Zupa z soczewicy z chorizo bez wątpienia poleca się do wypróbowania. Zupa z soczewicy z chorizo -Lentejas. Warto zwrócić uwagę na skład ponieważ czasami trafiają się chorizo z całą tablicą Mendelejewa 😉. Narodowe dobro Hiszpanii Uwielbiam poleskie wędliny i kiełbasy ale nie mogę przeżyć jeśli od czasu do czasu nie zjem kawałka dobrego chorizo, czytamy: czoriso. Jej najważniejszym składnikiem, oprócz dobrego mięsa wieprzowego jest przede wszystkim specjalna wędzona i suszona czerwona ostra papryka pimenton, dlatego chorizo smakuje tak wyjątkowo. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram. Odmiana tej kiełbasy jest bardzo popularna na całym świecie ale najbardziej w Hiszpanii i Portugalii. Krok 2: Następnie dodaj paprykę i marchewkę, teraz warzywa potrzebują kolejne 2-3 minuty. Dodaj chorizo, następnie smaż 2-3 minuty. Zupa ta jest pożywna, aromatyczna, dodatkowo lekko pikantna, co powoduje dodatek chorizo.