Ciasto przekładane kremem czekoladowym i waniliowym z wiśniami.

Bogumiła
Desery
09.01.2019 10:46
Ciasto przekładane kremem czekoladowym i waniliowym z wiśniami.

Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła 6 żółtek 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka np. 3% 6 łyżek cukru np. trzcinowego 250 g masła Krem czekoladowy: 120 ml mleka np. 3% 100 g gorzkiej czekolady np. 80% 200 g masła 150 g cukru pudru Piana z białek na wierzch: 6 białek 1 kisiel cytrynowy 150 g cukru pudru Przygotowanie: Krok 1: Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, następnie zagniataj, aż powstanie zwarta gładka kulka. Następnie wyłóż na papier do pieczenia na kształt ciasta i pieczesz w 15 min w 180° C i kolejno 10-15 min w 150° C. Idealne dla większej ilości biesiadników Idealne dla większej ilości biesiadników, bez wątpienia proste w wykonaniu i zawsze wszystkim smakuje. Budynie waniliowe ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 600 ml mleka i z 6 łyżkami cukru. Krok 6: Na koniec na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek bezę. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na papierze do pieczenia tak aby ciasto zajęło całe dno blaszki do pieczenia o wymiarach ok 25 cm na 35 cm. Na naszej stronie niesłabnącą popularnością cieszą się ciasta na tzw. dużą blachę. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook. I na pewno po niedzieli, zostanie troszkę żeby zabrać na deser do pracy. Białka ubij z kisielem cytrynowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Ciasto podziel na 6 równych części po 200 g każda. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Krok 5: Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym, następnie układaj jeden na drugim.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/ciasto-przekladane-kremem-czekoladowo-waniliowym-z-wisniami/