Składniki na około 18 placków: - 350 g odciśniętej kiszonej kapusty - 1 większa cebula - 200 g mąki pszennej - 150 ml wody - 150 ml mleka - 1 jajko L - sól - pieprz - kminek (ja nie dałam) - 1 łyżeczka masła - olej lub masło do smażenia placków 1. 5. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, łyżką nabieramy porcje ciasta i dajemy na patelnię formując placka. Jak dowiedziałam się o tych plackach, to podeszłam do nich sceptycznie, zapytałam domowników co oni na to, pokręcili nosami i koniec końców stwierdzili no dobra - zrób. Podaje się je z kwaśną śmietaną, ale można też potraktować je jako dodatek do mięs. Powiem Wam, że nie miałam pojęcia, że można zrobić placki z kiszonej kapusty. 3. Do misy miksera wbijamy jajko, dodajemy odrobinkę wody i miksujemy, dodajemy mleko i mąkę, sól, pieprz oraz ewentualnie kmninek. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jako dodatek do obiadu :-) Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty Dzień dobry :-) Mają świetną nazwę i ja już wiem dlaczego tak się pieszczotliwie nazywają .... :-) Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.